Fatada Handmade / Tulcea, Romania

Program: Extindere Showroom Mobilier
Tip proiect: Arhitectura si Design Interior
Client: Samuel Mobilier
Autor: Arh. Monika Badulescu
Suprafata construita: 400 mp
Proiect: 2013
Constructie: 2013
Foto: Filip Enache

Tema si provocarea primita a fost creearea unei intrari noi pentru clienti, prin extinderea si renovarea fatadei principale, a unei hale-showroom de mobilier la comanda. Pe amplasament sunt integrate fabrica si dependintele conexe functiunii. 

Situl se afla in Tulcea, adiacent unei strazi circulate, spre marginea orasului. Zona este caracterizata ca fiind foarte aglomerata, dezvoltata haotic si cu functiuni mixte. De-a lungul strazii se gasesc locuinte, hale de productie, depozite, ateliere, etc. Singurul caracter unitar il reprezinta acoperirea in sarpanta, predominand in zona de studiu cea in doua ape. 
  
Situatia existenta-propunere: Constructia existenta se afla pe o parcela lunga si dezvoltata spontan o data cu nevoile firmei, astfel incat accesul clientilor a ajuns sa se suprapuna cu zona de aprovizionare. Se propune o noua intrare in care accesul se face nestingherit de celelalte activitati. Acest lucru se materializeaza prin extinderea constructiei existente. Se pastreaza forma cladirii pentru a nu mari volumul si a fi continuitate in sarpanta. Intrarea principala se marcheaza printr-o zona vitrata bine proportionata.   

Realizarea finisajului exterior: panouri din lemn de pin, uscat si tratat. Scandurile s-au frezat cu lamba si uluc inainte de imbinare, in eventualitatea uscarii lemnului. Pentru un minim de pierderi, materialul folosit s-a optimizat din proiectare. Toata manopera s-a facut in cadrul firmei beneficiarului. Argumentul asezarii panourilor pe doua axe este de a nu crea vizual un efect de verticalitate sau orizontalitate, ci de a scoate in evidenta frumusetea texturii lemnului.